Vår sliputrustning och tekniken bakom

 Om slipstenar och frisslipning med Tormek 7
 
 

Tormeks patenterade slipjigg för knivar SVM-140 är speciellt framtagen för knivar med långa och tunna blad, t.ex. filéknivar. Den fungerar på samma sätt som jiggen SVM-45 men är bredare och stadgar därför upp knivbladet. Knivbladet måste vara minst 160 mm långt för denna jigg.

Ett hållbart resultat

Till skillnad från slipmetoder där man snabbt drar kniven genom en knivslip eller skärper kniven genom att använda ett bryne, kan du med Tormeks knivjiggar återställa knivbladet till dess ursprungliga och optimala eggvinkel. Man slipar eller brynar alltså inte bara på den yttersta spetsen av eggen, som sker vid bryning på brynstenar eller med skärpstål, då man successivt och oavsiktligt ökar eggvinkeln. Efter några sådana skärpningar för hand måste eggen förr eller senare återställas till rätt eggvinkel.

En vass egg

En vass egg.

Eggen är sliten och slö

Eggen är sliten och slö.

Efter bryning är eggen vass igen men med en större eggvinkel

Efter bryning är eggen vass igen men med en större eggvinkel.

Efter ytterligare användning är eggen åter slö

Efter ytterligare användning är eggen åter slö.

Efter flera bryningar är eggen åter vass men med en allt större eggvinkel

Efter flera bryningar är eggen åter vass men med en allt större eggvinkel.

Eggen är nu slipad till sin ursprungliga form och eggvinkel

Eggen är nu slipad till sin ursprungliga form och eggvinkel.

Skonsam mot stålet

Det finns ingen risk att stålet upphettas och förlorar härdningen eftersom slipningen sker med konstant vattenkylning. Du avverkar minimalt med material så dina värdefulla knivar får en lång livslängd.

Överlägsen skärpa

Jiggen vilar mot maskinens universalstöd så du har full kontroll över eggvinkeln. Den råegg som uppstår vid slipningen brynas bort på Tormeks läderbrynskiva där eggen poleras rakbladsvass. Resultatet blir en oslagbar skärpa som håller.

Eggvinklar för olika ändamål

Du kan ställa in lämplig eggvinkel med Tormeks vinkelmätare som följer med maskinen. En kniv för styckning av kött ska t.ex. ha en större eggvinkel än en kniv för att skära grönsaker. En liten eggvinkel (25°) ger en lättskärande egg men den är också känsligare. En större eggvinkel (40°) ger en starkare och mer hållbar egg.

Rekommderade eggvinklar

Konstruktion

SVM-140 konstruktion

Jiggen är gjord speciellt för långa och tunna knivar. Den fungerar på samma sätt som jiggen SVM-45 men är bredare och stadgar därför upp långa och tunna knivblad.

Jiggen vilar på universalstödet, som ställs in till ungefärlig höjd. Den exakta eggvinkeln ställs in genom att vrida på anslaget. Universalstödet placeras vertikalt för motslipning.

Minsta längd på knivbladet 160 mm.

 heja
 
 

Tormeks nya hållare för små knivar SVM-00 (patentsökt) kan klara de riktigt små knivbladen som fram till nu har varit svåra att slipa.

Vanligtvis har man skärpt upp dessa för hand men det är en utmaning att hålla en jämn slipfas och näst intill omöjligt att kontrollera eggvinkeln.

Du kan nu slipa olika former av slöjdknivar, karvsnittsknivar och knivar för detaljarbeten. Även fickknivar kan slipas med perfekt kontroll.

Eftersom det är knivens handtag som monteras i hållaren SVM-00, finns det ingen gräns för hur små blad du kan slipa.

Fungerar tillsammans med knivjiggen SVM-45.

Se filmen ovan!

SVM-00 1
SVM-00 2
SVM-00 3
SVM-00 4

Anm Vissa knivar är svåra att montera helt i linje med riktbladet. Knivar kan också vara slipade asymmetriskt. I dessa fall, och om vinkeln inte stämmer när du växlar till knivens andra sida, kan du ställa in den sidan separat med mikrojusteringen.

 

SVM-00 Konstruktion

Konstruktion

Den består av ett riktblad (1), en hållare (2) och en spännare (3). Knivens handtag spänns fast med ratten (4). Hållaren är konstruerad för att stadigt hålla fast kniven utan att skada handtaget.

Du monterar hållarens riktblad i SVM-45 och slipar sedan enligt samma princip som knivjiggen. Exakt eggvinkel ställs in genom att vrida på anslaget (6) eller med universalstödets mikrojustering.

PATENTSÖKT

PDF Instruktion Hållare för små knivar SVM-00

 
 
 

Tormek Japanese Waterstone

Tormek Japanese Waterstone

Tormek Japanese Waterstone har kornstorlek 4000 och ger en spegelblank yta med knappt synbara slipmärken. Eftersom den är gjord för att ge verktyget den allra finaste ytfinish, är slipförmågan begränsad och den kan därför inte användas för att forma* ett verktyg.

Den är idealisk vid skärpning av handverktyg såsom träsnideriverktyg, knivar, saxar, hyveljärn och stämjärn som redan har den rätta vinkeln och formen. Tormek Japanese Waterstone har en extremt lång livslängd på grund av dess unika uppbyggnad. Eftersom Tormek Japanese Waterstone ger en så fin yta, behöver du inte bryna efteråt på läderbrynskivan.

Rengör slipstensytan från fina stålpartiklar ungefär en gång i minuten med den fina sidan på stenjusteraren SP-650. Använd inte den grova sidan av stenjusteraren på Tormek Japanese Waterstone.


 

 

Välkommen

Välkommen till slipning.n.nu.

Hur det går till


Facebook

Nyhetsbrev

Utskrift till restaurang privatpersoner

Några men mycket nöjda kunder som  vi har vattenslipat hos i Sverige

Vikens hamnkrog.
Arilds golfkrog.
Pepes bodega Båstad.
Hotel Svea Simrishammn.
Höganäs saluhall.
Restaurang Alnarp (högskolan).
Hjalmars kök HBG.
Sirius Restaurang, Landskrona.
Ängelholms Bowling.
Stinas skafferi Ä-holm.
Fiskhuset Torekov.
Restaurang Coctail 1900, Ängelholm.
Golfrestaurangen Borstahusen.
Restaurang Röken Simrishammn.
Pålsjökrog Restaurang Bryggan Höganäs.
K-gränd HBG.
Pumphuset Landskrona.
Spångens Gästgivargård Ljungbyhed.
Restaurang Aquaris, Höganäs.
Öresunds golfklubb, Häljarp.
Bjäre fisk o skaldjur, Vejbystrand.
G. Swenons restaurang Torekov.
Hotell Svea Simrishamnn.
En gaffel kort Sirmishamn.
Boarpsgårdens Fisk & Delikatesser.
Restaurang Röken - Simrishamn.
Vikens hamnkrog.
Pålsjö krog, Helsingborg
Bryggan Landskrona.
Pålsjö krog.
Bella Epoque, Malmö.
Barak Malmö.
Restaurang Ribersborg.
Ronneby Brunn.
Elisefarm golfkrog hotell och konferens Hörby
Sjörök Karlskrona
Kosta boda arthotell 13 restauranger
Bånken kristianstad
Rusthållargården Arild
Sjäralid restaurang
Flickorma Lundgren
Norrvikens trädgårdar
Ölkafet Malmö
Holy greens Helsingborg
Råå wärldshus
Den lilla havfruen Höllviken
Granhyddan Höllviken
Skummarlövs restaurang
Branteröken
Skanörs gästgivargård
Tegelberga golfkrog
Smygehuks havsbad
La Tottoria Malmö
Trelleborgs gofkrog
Lindbergs krog Havedal
Restaurang Möllan malmö
Cafe Finn Lund 
Maderiet i Bara 
Backaskog slott
Fosie restaurang Malmö
Occo Malmö
Maki 
Oscarsgården Mjöhult
KB Malmö
Kiels kök
Hotell Mossbylund
Vikingbar Hbg
Tovedals catering
Thaikrogen Hbg
Ringsjö wärdshus
Mat och vin slottsparken Malmö
Bloom in the park Malmö
Bosjökloster värdshus
Pallas Karlskrona
Martini kristianstad
T4 Hässleholm
BBQ Hässleholm
Hovdala slott 
Harrys Hässleholm
Bar B Ko kristianstad 
Stefan Pålsson laxfabriken Landskrona
Dannys corner Landskrona
KarneLund
Jägersro restaurang.
Rönnås byakrog
Saltimporten Malmö
Bantorget 9 Luind 

ågra få vi har slipat till.
- Notera att vi inte ger några referenser till alla vi har slipat till i Danmark under 6 år 

Länkar

se video

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)